FESTIVALY 2024

březen
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Underworld a další jména na Rock for People

Underworld a další jména na Rock for People
31. 03. 2009   |   Autor: redakce   |   Komentáře (0)
Mohutná vlna z vřícího hudebního moře ve Velké Británii dorazí i do Hradce Králové na 15. ročník festivalu Rock for People. Na absolutní špičce kytarového indie rocku se pohybují Arctic Monkey a těšit se můžete také na legendy taneční scény, Underworld.
Kvarteto The Kooks z Brightonu artikuluje neodolatelným způsobem písničkářství 21. století a v neposlední řadě pak Hadouken!, kteří se vracejí k českému publiku po roce a opět předvedou to nejlepší z dravého žánru nu-rave. Tato čtveřice tak doplňuje  již dříve ohlašené headlinery, kterými jsou Placebo, Bloc Party, Ska-P, Static-X, Therapy? a Gogol Bordello.

underworld

Mezi 4. a 6. červencem na letišti v Hradci Králové vystoupí i špička domácí hudební scény. Pořadatelé se letos rozkročili mezi nastupující talenty a stálice nejen rockové hudby. Mezi ně patří především neúnavná Jarmila Šuláková s Fleretem. Do té doby ovšem stihnou odehrát nepochybně skvělé živé sety kapely jako Sto zvířat, Skyline, Visací zámek, Wohnout, UDG, Divokej Bill, Tony Ducháček & Garage, Chinaski anebo oblíbení slovenští ´divočáci´ Horkýže slíže. O speciální program se po tři večery postará Vypsaná fixa. Překvapení připravují i Plexis, Už jsme doma & FPB nebo Aneta Langerová.

Jedním z pilířů dramaturgie letošního Rock for People je britská hudební scéna v jejích nejrůznějších podobách. Na jedné straně stojí klasici Underworld, jejichž alba Dubnobasswithmyheadman nebo A Hundred Days Off (2002) nemohou chybět v diskografii nikoho, kdo v 90. letech jen na chvíli nakoukl do jakéhokoliv tanečního klubu.

Místo uprostřed patří pop-rockovým Placebo, kteří dokonale ovládají umění vymanit kvalitní melodie z ranku popu. A jejich singl A Battle for the Sun z připraveného alba dokazuje stálou chuť hledat nové zvukové výrazové prostředky. Na opačném pólu než Underworld pak stojí břitčí sympaťáci Arctic Monkeys, kteří energií a velmi invenční architekturou svých skladeb hravě překonali prizma vyvolávačů riffů hudby 60. let 20. století. Do Hradce se podívají rovnou z nahrávacího studia, kde pilně pracují na nové desce. I ta by se mohla – podobně jako jejich debut Whatever People Say I Am, That's What I'm Not – stát nejrychleji prodávající se nahrávkou ve Velké Británii.

Indie-písničkáři The Kooks z Brightonu excelovali debutem Inside In/Inside Out, jenž byl veleben pro svou lehkost a přímočarost. Na další album Konk přidali ještě líbivost, která však nejde za hranici kýče, a rozšířili tak dále řady svých fanoušků. Jejich syntetickým opozitem jsou Hadouken!, kteří zdejší publikum příjemně překvapili už v loňském roce. Do Česka se tito míchači citoslovců z oblíbených počítačových a syrových acidových zvuků vracejí na vlastní žádost – tedy další kapela, které „její Češi“ rozumějí? Nepochybně by se to mělo potvrdit také v případě Bloc Party, černých koňů letošního Rock for People. Jakožto ozdoba každého velkého festivalu strhávají i statické emo-kids k energické choreografii pečlivě naporcovaným kytarovým soundem a nenadužívanými kouzly s elektrickými šoupátky. Hlas kytaristy Kele Okerekeho pak nechává rozeznít i hluboké struny v duši.

„Rozhodně jsme se nechtěli prvoplánově soustředit na kapely z Velké Británie. Prostě jsme hledali pro naše návštěvníky to nejlepší. Každá z uvedených kapel reprezentuje jinou tvář kvalitní současné produkce a to, že jde o ostrovní formace, je vedlejší okolnost. Hovořit proto o nadvládě britských ´kytarovek´ v letošním line-upu Rock for People by bylo zřejmě zjednodušující,“ komentuje výběr Petr Fořt.

ROCK FOR PEOPLE

Sobota 4. 7. 2009 až Pondělí 6. 7. 2009
Předprodej 1250 Kč, jednodenní 850 Kč
Vystupují:
Placebo, Underworld, Arctic Monkeys, The Kooks, Hadouken!, SKA-P, Bloc Party, Gogol Bordello, Freestylers, Static-X, Therapy?, Comeback Kid, Strike Anywhere, Ignite, The Bouncing Souls, Mucly Pup, Comeback Kid, Strike Anywhere, Jarmila Šuláková, Sto zvířat, Skyline, Visací zámek, Wohnout, UDG, Divokej Bill, Tony Ducháček a Garage, Chinaski, Horkýže slíže, Vypsaná fixa, Plexis,Už jsme doma a FPB, Aneta Langerová, Atari Terror, Blue Effect, Circus Ponorka, Circus Praha, Cocotte Minute, Crash point, Dark Gamballe, Divokej Bill, Fourth Face, Imodium, Meky Žbirka, Michal Hrůza, Plus minus, Southpaw,Status Preasents, Sunshine, Švihadlo, Tleskač, Xavier Baumaxa a hnedě smyčce, Xindl X, X lest to Die, Tata Bojs, Mňága a Žďorp, Eggnoise, Krausberry, Lety mimo, 7 Weeks, Chico, Keziah Jones, Ra:IN, Derfine a mnoho dalších
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |