Southpaw míří do Roxy

Southpaw míří do Roxy

05. 04. 2009  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Inspirována kapelami britské kytarové scény, především pak legendárními The Smiths zakládá v roce 1996 parta středoškoláků skupinu. Jméno si vypůjčují z titulu slavné Morrisseyho desky „Southpaw Grammar“ a za své si berou cizojazyčné pseudonymy.
Na scéně se tak objevuje zpěvák Gregory Finn, kytarista Rodriguez Finn, basák Jacquez Tosh, bubeník David Kerpow a také flétnistka Majda.

První ještě „čistě“ kytarové koncerty kapela absolvuje v legendárních klubech 007, Batalion nebo Belmondo. Éra kytarové psychedelie je však v polovině devadesátých let pomalu na ústupu. Southpaw na koncertech ničí počítačové klávesnice. Právě oni jako jedni z prvních u nás začínají do své tvorby implantovat prvky elektronické hudby.

Tak vznikají nahrávky „Dustman´s Dream“ (1998) a „Ballet!“ (1999), které v tehdy progresivním formátu mp3 vycházejí na značce Indies Records. Díky skladbám „Goodbye Planet“ nebo „Air Somewhere“ se kapela zabydluje na vlnách Radia 1 a její koncerty začíná navštěvovat stále více fanoušků odkojených taneční scénou.

V roce 2001 sestavu doplňuje klávesista Karzi, který se postupně stává hlavním skladatelským partnerem frontmana Gregoryho Finna. Kapela podepisuje kontrakt s firmou EMI, na jejíž značce Escape vychází regulérní debut „Pop Secret“. Deska, na které se mísí prvky breakbeatu, d´n´b nebo trance s výraznými melodiemi, sklízí pochvalné recenze a přináší i několik hitů („Intellygent Song“, „Healthy Drug“).

Následně z kapely odchází do té doby stěžejní člen, kytarista Rodriguez, a zanedlouho se rozcházejí i cesty Southpaw a Escape. Přesto skupina získává pověst jedné z největších nadějí tuzemské klubové scény. Díky spolupráci s agenturou D Smack U se její domovskou scénou stává klub Roxy.

Druhé album nazvané „Pleasure You Can Measure“ na sebe nenechává dlouho čekat. Vychází v roce 2003 na labelu U:BAHN Records. Southpaw se skladatelsky posouvají od taneční hudby směrem k aranžérsky dokonale propracovaným popovým skladbám.

Gregory a spol. se začínají objevovat i na klubových pódiích mimo metropoli. Absolvují několik koncertů v zahraničí.

Po odchodu bubeníka Davida Kerpowa je angažován zkušený Tomáš Konůpka. S ním se skupina vrhá do příprav třetí, překvapivě přímočaré kytarové desky „Boys Make Noise“ (I Am Recorded). Hudební recenzenti opět nešetří chválou a album se stává jedním z nejoceňovanějších tuzemských počinů roku 2004. Kapela ještě zintenzivňuje koncertní činnost a vystupuje na řadě festivalů.

Na konci roku 2005 Southpaw pod dohledem respektovaného producenta a zvukaře Ondřeje Ježka a s novým bubeníkem Honzou Janečkou dokončují dvojalbum „Heart Disk“ obsahující celkem 20 skladeb stylově rozdělených do částí nazvaných Heartcore a Software. Nejambicióznější počin v dosavadní diskografii kapely se na trh dostává 1. března 2006. Desku propaguje singl Isolated, k němuž vzniká také velkoryse pojatý videoklip. I tentokrát Southpaw figurují v nejrůznějších bilančních hudebních anketách za rok 2006.

V nadcházející plánované pauze se jednotliví členové kapely rozbíhají do svých vedlejších projektů (Ghostmother, Trip Fontaine a další), aby následně nové zkušenosti naplno zúročili při vzniku pátého řadového alba Southpaw. Nový materiál se postupně formuje zhruba půldruhého roku. Kapela se při skládání a natáčení inspiruje aktuálními trendy na taneční scéně (Justice, Klaxons apod.) a nechává vzniknout zvukově inovativní a odvážné nahrávce s názvem „Addiction“. Ta vychází na začátku října roku 2008 a kapela na její podporu vyráží na klubové turné, v jehož rámci vystoupí též na koncertě v Roxy.

Speciálním hostem kapely budou Sunflower Caravan, kteří nedávno vydali své debutové album a jsou ve vynikající koncertní formě.

Vstupenky na koncert, který se uskuteční 23.4. od 19:00 v pražském klubu Roxy jsou k zakoupení v sítích Ticketpro, Ticketstream a Ticketportal za 130,- Kč + poplatky, na místě pak za 180,- Kč.

Dodal: Michal Rejzek, D smack U Promotion
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

SOUTHPAW + SUNFLOWER CARAVAN

Čtvrtek 23. 4. 2009
Vstup: 130/180 Kč
Vystupují:
live: Southpaw, Sunflower Caravan
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
SpringFunk 2020 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (115 MB)
Mastermix #647 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (120 MB)
Mastermix #648 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (124 MB)
Mastermix #649 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (118 MB)
Mastermix #650 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (119 MB)
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika