Klub Rock Café vs. Praha 1

Klub Rock Café vs. Praha 1

19. 04. 2009  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Již pár dnů je ukončena dopisem starosty Prahy 1 hudební činnost v klubu Rock Café . Problémy s hlukem u rockových klubů se mohou zdát samozřejmé: v čem se ale toto uzavření liší, je podivná shoda různých okolností, za jakých k tomu v tomto případě dochází.
Majitelem budovy, ve které se Rock Café nachází, je Městská část Prahy 1. Minulé zastupitelstvo Prahy 1 zde velmi nešťastným způsobem zrekolaudovalo původně učebny jazykové školy na byty. Tyto byty zrekonstruovalo a prodalo některým nájemníkům za velmi nízkou cenu. Např. zrekonstruovaný byt na Národní 20 o výměře 103 m2 za 645 000,- Kč, a to v roce 2005. Mimochodem největší stěžovatel ( pan Leonard Sklář ) bydlí v tomto bytě se svojí družkou paní Mikšíkovou. (on ale nikde nefiguruje a jeho jméno jsme zjistili až po několika měsících)

Poté, co si někteří majitelé těchto bytů ( tehdy ještě nájemci) začali stěžovat na hluk z Rock Café, rozhodli se v roce 2004 - 2005 zastupitelé Prahy 1, že hudební sál odhluční. Práce provedla firma ARWEN - bohužel z hlediska akustiky velmi nekvalitně.

O jaké chyby se jedná:
• Přestože podlaha pod pódiem měla být plovoucí tak, aby se nepřenášel hluk z podia do konstrukce budovy ukázalo se, že je zde pouze beton.

• Probetonovaná je i podlaha k nosné zdi domu, takže přenáší vibrace rovnou do nosné zdi

• Vzduchotechnika procházející nosnou zdí místo toho, aby byla kvalitně odizolovaná, je zasypána sutí, a tak opět přenáší hluk a vibrace přímo do nosné konstrukce domu.

Cenu oprav těchto chyb, kterou jednoznačně musí platit dodavatel, odhadujeme na cca 2 miliony korun. To jsou jen namátkou obrovské chyby z hlediska akustiky, které způsobují, že se hluk i nadále šíří do domu. Každého asi napadne, že je jednoduché tyto chyby reklamovat. Bohužel Prahu 1 to zatím asi nenapadlo. Pokud ano, tak nechápeme, jak je možné, že ani po roce zde nebyla provedena ani nejmenší oprava.
A to přesto, že starosta Prahy 1 v živém vysílání pro ČT 24 prohlásil, že kvalitu prací prověří a donutí zhotovitele, aby chyby opravil. Totéž pak prohlásil pro několik deníků (např. Pražský deník ze dne 7.3.2008) Pro Lidové noviny 7.3.2008 řekl, že odhalili chyby v provádění a že firma bude muset zaplatit škody. (Viz příloha č.2)

Investorem stavby byla Městská část Prahy 1 a ta i dohlížela na kvalitu prací. Práce na odhlučnění stály cca 6,0 mil Kč, ale díky velmi závažným chybám v provádění přinesly jen velmi malý efekt.

Kolaudace těchto odhlučňovacích prací proběhla v lednu 2007, tedy v době, kdy zde bylo již nové zastupitelstvo pod vedením starosty Hejmy. Náš klub na nekvalitu provedených prací několikrát ústně upozorňoval.

Na svém 9. zasedání dne 3.3. 2008 projednávala rada městské části již poprvé uzavření klubu Rock Café resp. Výpověď Rock Café z jeho prostor. ( Uvědomte si paradox když Praha 1 jako majitel objektu nepožádala o prodloužení časové podmínky v kolaudaci nebo jejího úplného zrušení nám oznamuje, že nám skončila kolaudace….

V podmínkách nájemní smlouvy máme že máme pořádat hudební produkce a rada nám jinak řečeno oznamuje že pokud je budeme pořádat je to důvodem k výpovědi). Díky mediálnímu ohlasu na tento akt (ČT 1, ČT 24, všechny velké deníky atd. ) se na dalším, tedy 10. zasedání rady dne 10.3.2008, již usneslo, že Praha 1 prověří kvalitu prací a případně provede další opatření tak, aby klub mohl i nadále existovat. Tímto byl pověřen zástupce starosty Prahy 1 Michal Valenta. Toho jsme ale viděli snad jen jednou někdy v březnu 2008 a od té doby s námi již nekomunikoval pouze ještě 9.6. 2008 poslal odpověď na náš dopis proč se stále nic neděje, že vše běží tak jak má.

Vzhledem k tomu, že se ani dva měsíce poté nic nedělo, upozornili jsme na nutnost reklamace prací na odhlučnění už písemně, konkrétně dopisem ze dne 28.5.2008. (viz příloha č. 5) 9.6.2008 dostalo Rock Café již zmíněnou odpověď od místostarosty Valenty. (Viz příloha č.6) Na to proběhlo v Rock Café několik schůzek za účasti zástupců městské části, firmy Arcadis a Rockcafe, které však nic nevyřešily, a Praha 1 zcela markantní chyby v realizaci pravděpodobně vůbec nebo jen zcela formálně reklamovala. Ale o tom již nám odmítla dávat další informace. Advokát zastupující Prahu 1 Judr. Dan Podstatsky - Lichtenstein, který se začal někdy v polovině roku v případu začal objevovat nás pouze vždy ujistil, že vše je na dobré cestě ale odmítl nám dát jakékoli písemnosti. O ty jsme začali žádat oficiálně až později kdy nám vše začalo být podezřelé.(viz dále)

Poté se dalších několik měsíců téměř nic nedělo, až do tohoto opětovného uzavření klubu. Praha 1, místo, aby uvedené jednoznačné chyby v provedení prací reklamovala, tak vyřešila situaci po svém a nakázala klub zavřít s prohlášením, že za klubem stojí a že ho podporuje.

Co se událo mezi prvním pokusem uzavřít ROCK CAFÉ dne 3.3.2008 a druhým pokusem dne 9.4. 2009.


1. Městská policie dostala úkol jezdit téměř denně do ROCK CAFÉ, někdy i 2x denně v počtu 3 – 6 strážníků. Proti tomu jsme se ohradili dopisem ze dne 28.5.2008 (viz příloha č7). Odpověď na tento dopis přikládáme.viz Příloha č.8

2. Docházelo k šikanám a zastrašování jednotlivých pracovníků, kteří byli bezdůvodně předvoláváni na policii. Proč si nepředvolali nás jako jednatele?

3. Odbor dopravy dostal zákaz dávat povolení k vjezdu autobusů zahraničních kapel, přestože do té doby jsme povolení dostávali bez problémů.

4. Proběhla podivná měření hluku Hygienické stanice v domě ( nikoliv v ROCK CAFÉ ale v bytě Leonarda Skláře, resp. Paní Mikšíkové), jejichž objektivnost po našem odvolání zpochybnilo Ministerstvo zdravotnictví. Předchozí měření, která si objednala Praha 1 viz příloha č.9) hovoří daleko více v náš prospěch a jednoznačně umožňují hraní minimálně do 22 hod, což potvrdil Starosta na tiskové konferenci dne 6.3.2008 viz příloha č. 10). Když jsme se chtěli aktivně účastnit procesu reklamací, byly nám po slibném začátku zcela znepřístupněny veškeré informace.

5. Když jsme o tyto informace oficiálně požádali (viz příloha č. 11) odpověď Prahy 1 (viz příloha č. 12), vždy se našel nějaký důvod či nejasnost, kvůli které nám informace nebyla poskytnuta, ale jsou zde i vědomé nepravdy. Např: Dne 25.3. 2009 jsme požádali ve smyslu §13 zák. č. 106/1999 Sb. o reklamační protokol k provedení protihlukových prací od firmy ARCADIS Project managment. Bylo nám sděleno, že Praha 1 neví, jaký dokument máme na mysli. Na tento dokument se ovšem ve svém dopise ze dne 9.6.2008 odvolává místostarosta Valenta (příloha č. 6 ) . Atd.

6. Nedávno jsme se dozvěděli, že existuje jakýsi posudek, který tvrdí, že ROCK CAFÉ nejde odhlučnit. Pro Prahu 1 důležitý dokument, na jehož podkladě bude lépe obhajitelné uzavření ROCK CAFÉ. Jestli existuje, tak by nás zajímalo, kdo a jak ho vypracoval, aniž by navštívil klub, a proč jsme s ním nikdy nebyli seznámeni. Navíc sál ROCK CAFÉ je umístěn mimo budovu domu a sousedí s domem jen jednou obvodovou zdí. Na rozdíl například od rockového klubu Vagón, který je umístěn přímo v bytovém domě a potíže s hlukem dokázal vyřešit. Zapadá to do naší teorie o tom, že klub bude uzavřen elegantní úřednickou cestou podpořenou mnoha posudky a razítky aby si každý slušný člověk řekl „ No prostě nešlo to jinak než klub uzavřít , zákony holt musíme dodržovat“.

Praha 1 však stále tvrdí „ Stojíme za Vámi, podporujeme Vás“. My bychom tomu rádi věřili, ale před zavřeným klubem to lze jen těžko. Další zajímavou informací je, že se Praha 1 několikrát ve svých dopisech odvolává na to, že nám pozbylo platnosti kolaudační rozhodnutí. A to z důvodů nedodržení podmínky v kolaudaci. Tato podmínka stanovuje udržení mezní hranice max. akustického tlaku do 110 DB. Tuto podmínku my striktně dodržujeme a pořídili jsme dokonce do sálu záznamové zařízení, které během koncertů zaznamenává hladiny akustického tlaku. Nikdy jsme se překročení nedopustili. Není tedy pravdou, jak uvádí stavební odbor, že podmínka nebyla splněna . Praha 1 měla ovšem požádat o prodloužení nebo úplné zrušení této podmínky v kolaudaci. Navíc podle právního rozboru, který vypracovala naše právní kancelář, je tato podmínka v kolaudaci nepřípustná a my jsme dali podnět Praze 1 dne 30.3.2008, jmenovitě místostarostovi Valentovi v jeho kanceláři ( písemně a podepsal nám kopii) (viz příloha č. 13) aby podala návrh na Prohlášení nicotnosti části správního rozhodnutí soudem podle § 76 odst. 2 soudního řádu správního“. Tím by tato podmínka z kolaudace zcela zmizela. Praha 1 ovšem nic takového neudělala, a proto jsme se snažili podat tento podnět sami. Soud ovšem prohlásil, že to musí udělat majitel objektu. To se však nikdy nestalo.

ROCK CAFÉ má v nájemní smlouvě podmínku provádět zde hudební produkce, jinak je to důvodem k výpovědi. V posledním dopise od starosty Prahy 1 ze dne 9.4.2009 dostalo ROCK CAFÉ zase příkaz hudební produkce okamžitě zastavit, jinak to bude důvodem k výpovědi.
Přeloženo do češtiny to znamená: Ať budete hrát či ne, výpověď je již stejně připravena.

Snaha najít něco kvůli čemu by se dle nájemní smlouvy našel důvod k výpovědi je zřejmá i z dalších akcí a „náhodných“ kontrol, které ROCK CAFÉ začaly najednou potkávat.
O tom, že musíme hudební produkce okamžitě zastavit, jsme byli informováni pouze dopisem. Nikdo z Prahy 1 s námi ani před tím ani potom nekomunikoval, i když jsme starostovi mnohokrát volali.

Domníváme se, že až se chybně provedené práce v klubu opraví, bude problém hluku zcela vyřešen. Dokonce nabízíme se na odstranění chyb v prováděných pracích finančně podílet.

Bohužel máme pocit, že k tomu není politická vůle, a tak se můžeme těšit, že do budoucna zde vznikne nová pizzerie nebo casino. V lepším případě Praha 1 předá tento námi mnoho let budovaný klub nějaké spřízněné osobě, která by zde mohla již za politické podpory Prahy 1 pokračovat. Původní způsob, který zvolila Praha 1 před rokem ( tedy prosté podání výpovědi )se ukázal díky podpoře médií a našich příznivců) neprůchodný. Nepřátelé ROCK CAFÉ tedy zvolili jemný způsob postupného úřednického umoření našeho klubu a to tak aby si každý rozumný člověk řekl, že to (sice bohužel ) ale nemohli udělat jinak.

Michael Pánek a Pavel Svoboda za Rock Café

Dodal: Tereza, Rock Cafe
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika