Belleruche - moderní soul na EuroConnection

Belleruche - moderní soul na EuroConnection

06. 05. 2009  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Červnový večírek Euroconnections bude ve znamení moderního soulu. Do Paláce Akropolis ho přijede představit anglická trojice Belleruche, která je důkazem, že současná britská fascinace soulem se neomezuje jen na popové idoly jako jsou Duffy či Amy Winehouse.
Hudba Belleruche stojí na kombinaci neodolatelného sexappealu zpěvačky, hiphopových beatech a bluesové kytaře a tvoří originální protipól popového brit-soulu. Jejich předskokany bude 11. června v Paláci Akropolis česká dvojice Montage, vedlejší projekt Kláry Vytiskové - zpěvačky Toxique, čerstvě oceněných Andělem v kategorii Objev roku.

belleruche

Britský soul se pomalu stává světově známým pojmem. Zapomeňte ale na hvězdy jako jsou Amy nebo Duffy, mimo pozornost masových médií se hraje mnohem zajímavější hudba, která je věrná tradici dřevního soulu a přitom zní moderně a inovativně. Londýnské trio Belleruche je toho jednoznačným důkazem. S nadsázkou sami sebe popisují jako: „Sarah Vaughan, Django Reinhardt a DJ Cut Chemist, kteří se zasekli ve výtahu s bednou ruského piva a samplerem“. Za slavná jména si dosaďte zpěvačku Kathrin deBoer, kytaristu Rickyho Fabulouse a turntablistu DJe Modesta. Druzí dva jmenovaní vyrůstali v severoanglickém Leedsu, do Londýna je zavála láska k hudbě a štěstí tomu chtělo, že narazili na Kathrin. Ta dodala jejich experimentům s hiphopovými beaty a blues písničkářský rozměr a kapela byla na světě. Jméno Belleruche našli na jedné novozélandské webové stránce věnované zesnulému psímu miláčkovi. Ještě štěstí, že mrtví psi nemůžou podávat žaloby.



Belleruche patří do brightonské stáje Tru-Toughts, která se specializuje na současné projekty míchající hip hop, soul a jazz. Trio do společnosti interpretů jako jsou Bonobo, Quantic nebo Alice Russell skvěle zapadlo s debutovým albem Turntable Soul Music z roku 2007. Na loňském albu The Express je slyšet ještě silnější vliv blues. „Styly nejsou tak důležité. Vzrušuje nás hudba, která může být stará klidně devadesát let,“ říká k tomu Modest. Belleruche na desce dokonale těží z intuitivního souhry, která se zrodila ze stovek živých vystoupení, které odehráli za poslední tři roky. Vrcholy jejich dosavadní koncertní kariéry přišly vloni v Glastonbury, na jazzovém festivalu v Montreux a při hraní na koncertě v Sydney Opera House. Do Paláce Akropolis přijede 11. června kapela, která umí rozpálit klub a strhnout jak fanoušky hip hopu, tak příznivce dřevního soulu.

Na večírku v rámci Euroconnections se v roli předkapely představí domácí duo Montage. Tvoří ho bubeník Tomáš Herian (vystupující také jako Drama Jacqua) a charismatická zpěvačka Klára Vytisková, vokalistka kapely Toxique. S ní si nedávno odnesla cenu Anděl za objev roku. Oproti electro-popu Toxique je hudba Montage experimentálnější a často využívá spletité rytmy drum'n'bassu.

Belleruche

Kytarista Ricky Fabulous a DJ Modest se seznámili v severoanglickém Leedsu. Po několika mizerných zaměstnáních se rozhodli přestěhovat do Londýna a zkusit štěstí s hudbou. Nad šálkem čaje zde potkali zpěvačku Kathrin deBoer a pod názvem Belleruche se vrhli do nestálých vod londýnského klubového undergroundu. V roce 2005 debutovali dvojicí sedmipalcových vinylů vydaných na vlastním labelu Hippoflex. Pak se jich ujala brightonská značka Tru Thoughts, kde v roce 2007 vyšel jejich dlouhohrající debut Turntable Soul Music. Netrvalo dlouho a Belleruche se stali hvězdou londýnské funk-soulové scény a Kathrin DeBoer se etablovala jako jedna z klíčových zpěvaček klubového undergroundu. Její svůdný hlas je slyšet například na deskách DJe Vadima, Bonobo, Aarona Jeromeho nebo TM Juke. Vloni v říjnu Belleruche vydali svoje druhé a zatím poslední album The Express, které sklidilo příznivé ohlasy u kritiky i posluchačů.

www.belleruche.com
www.myspace.com/belleruche

Dodal: Eva Kocianova, Palác Akropolis
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

EUROCONNECTIONS

Čtvrtek 11. 6. 2009
Vstup: 290/350 Kč
Vystupují:
live: Belleruche, Montage
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
SpringFunk 2020 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (115 MB)
Mastermix #647 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (120 MB)
Mastermix #648 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (124 MB)
Mastermix #649 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (118 MB)
Mastermix #650 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (119 MB)
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika