Tocadisco: Chybí nám odvaha přijít s něčím novým..

Tocadisco: Chybí nám odvaha přijít s něčím novým..

28. 05. 2009  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
I když je jeho kalendář na následující měsíce naprosto nabitý, povedlo se nám ho na pár minut odchytit, abychom zjistili, co je u něho nového a co na nás v rámci pražské Sensation vlastně chystá..
Romane, v Praze se díky Sensation letos ukážeš již podruhé, jak vlastně vzpomínáš na únorovou PURE Prague?
Mně se ta akce moc líbila a podle toho, jak jsem pozoroval publikum, tak se dobře bavili i lidi.

Liší se nějak Tvoje sety na takových akcích jako je Sensation on těch v klubech, kde jsi hvězdou večera pouze Ty sám? Co Ti vlastně vyhovuje víc?
U takových akcí, jako je Sensation, je ten celý večer hozený spíše do houseu a já se snažím na větších akcích hrát hlavně věci, které mají více energie. Když hraju v nějakém klubu, tak si občas dovolím i nějakou oddechovku, ale na Sensation to prostě musí mít stále ty pravý grády!

Když jdeš za mixážní pult, už máš v hlavě to, co budeš hrát, nebo písně vybíráš podle toho, jak reaguje publikum?
Když hraju sám, tak jednám občas instinktivně, ale na akcích jako je Sensation, to prostě nejde! Tam musí jít vše hladce a člověk musí mít předem jasno, co nabídne, jinak se dostane do stresu. Jde taky o to, že na Sensation jsou ty sety mnohem kratší, takže není čas na experimenty.

tocadisco

Co je vlastně u Tebe nového? Na Tvém Myspace jsem četl, že už máš desku hotovou. Tak kdy se konečně dočkáme?
Jo, máš pravdu, desku mám hotovou. Finální master jsem dělal v Londýně společně s Johnem Davisem, který spolupracoval i na deskách U2 nebo Gorillaz. Jako první ochutnávku jsem z desky vydal v březnu píseň „Da Funkin’ Noise“, za pár dní vyjde druhý singl „Way Of Love“, ke kterému se teď dodělávají remixy a celá deska pak vyjde koncem srpna nebo začátkem září.

Zmínil si remixy. Ty rozhodně patříš mezi ty, kteří remixují jako na běžícím pásu. Jak to vůbec probíhá? Čekáš na nabídky nebo někdy oslovuješ lidi z branže i Ty sám?
Většinou to probíhá tak, že se na management obrací vydavatelství a umělci s poptávkou po remixu ode mě a já si vyberu, co remixovat chci. Jen jednou jedinkrát to bylo obráceně, a to v případě remixu pro Tigu a jeho skladbu „Sunglasses At Night“. K té bylo plno remixů, ale žádný se mi moc nelíbil, tak jsem Tigovi napsal, zda k ní můžu udělat vlastní remix.

A na jakých remixech děláš aktuálně?
Letos jsem už udělal dva nebo tři remixy, ale poslední týdny jsem věnoval spíše vlastní produkci, napsal jsem jednu píseň pro novou desku Davida Guetty a hlavně dodělával své album, navíc jsem právě na turné…Musím říct, že to bylo v poslední době hodně náročný, takže jsem si teď od remixování dal trošku pohov.

Vlastně si mi odpověděl na mojí další otázku - a to, zda jsi opět spolupracoval s Davidem Guettou na jeho nové desce jako to bylo v případě jeho minulého alba „Pop Life“…
Jojo, opět jsem s ním udělal jednu píseň a vypadá to, že k ní přidám i nějaký ten remix, pokud vyjde jako singl…

Jak vlastně vidíš budoucnost taneční hudby? V poslední době mi připadá, že jsou nové písně bez nápadů a vše zní úplně stejně. Všechno je jako přes kopírák - Dave Darell, Guru Josh Project, dokonce i nové remixy Paul Van Dyka k „For An Angel“…

Já si myslím, že teď nějak všem chybí odvaha přijít s něčím novým. Všichni vyčkávají, co v taneční hudbě přinesou další týdny, ale žádný neudělá ten první krok…

Minimálně Tobě ale kuráž nechybí, když třeba vezmu „Da Funkin’ Noise“. Tahle píseň se mi jako pilotní singl nové desky zdá dost agresivní pro rádia…
Tohle ale byl a je můj styl práce již od počátku. Nikdy jsem moc nedal nato, co ode mě lidi čekají, ale je to zase velký problém pro to vydavatelství, pod kterým děláš. Když se Ti povede nějaký hit nebo dobrý remix, tak všichni čekají, že pak přijde další obdobná komerčně úspěšná smršť. Já si ale myslím, že takhle se hudba dělat nedá. Člověk musí občas zkusit jít jiným směrem, nechávat se ovlivňovat mnoha věcmi, protože jinak by se začal točit v kruhu…

Tomu naprosto rozumím! Teď z jiného soudku. Vždycky mě zajímalo, proč sis dal jméno Tocadisco, což ve španělštině znamená gramofon…
Když jsem před patnácti lety jako DJ začínal, dávali si všichni anglický jména, například Westbam, atd. Já jsem to celé pozoroval z povzdálí a chtěl jsem, aby moje jméno vyjadřovali můj kladný přístup k diskotékové hudbě, ale zároveň jsem chtěl, aby dobře znělo a lidem se líbilo. A tak jsem přišel na Tocadisco…

Jak ses vlastně dostal k djingu? Jsi v tomhle businessu již patnáct let…
Zato může můj otec. On byl taky DJ, i když samozřejmě v té době hrál trošku jinou hudbu. Hrával jak na diskotékách tak třeba oldies, kdy z desek pouštěl Beatles nebo Rolling Stones, takže na začátku 90. let, když přišla ta první velká éra techna, jsme doma měli gramofony a já jsem s přáteli začal zkoušet míchat a pořádat první párty…A tak to nějak celé vyplynulo.

Jak moc je složité, aby se německý DJ prosadil po celém světě? Vnímáš třeba rozdíl v tom, když hraješ doma v Německu nebo někde jinde po světě?
Tohle je problém většiny djů v Německu, kteří stáli u zrodu techna nebo raveu v Německu. Ti, kteří třeba hrají už deset, patnáct nebo dvacet let, to mají v Německu hodně těžké. Ty, kteří přišli po nich a prosadili se ve světě, německé publikum ještě trošku bere, ale na ty, které já vnímám jako legendy, se dívá dost zvláštně. Ono je německé publikum v tomhle dost podivné celkově - když v nějakém klubu vystupuje domácí djové, tak se na něj dívají…Ehm, nechci říct nepřejícně, ale spíše bez entusiasmu.

Co Tě z taneční scény teď aktuálně baví?
Uff, to je těžký takhle říct. Denně dostávám kolem šedesáti promo CD, takže mám z čeho vybírat. Baví mě ale hodně, když se někdo nebojí jít do něčeho nového, proto třeba rád hraju věci od Crookers. Ti mě vlastně přivedli i na myšlenku, abych „Da Funkin’ Noise“ udělal trošku divočejší…Ale nový singl, ve kterém zpívá jeden rumunský zpěvák, je zase klidnější a podle mého i velmi dobře stravitelné pro všechna rádia.

Jak jsi tohohle rumunského zpěváka objevil?
On mi pravidelně posílal věci, které sám vyprodukoval a nazpíval, ale mě se jeho hudba moc nelíbila, což ale neplatilo o jeho hlase. Proto jsem se ho zeptal, zda by nechtěl natočit něco se mnou. A výsledkem je nový singl „Way Of Love“, který zní vážně velmi letně a pohodově.

Dostáváme se k poslední otázce: Co bys vzkázal českým fanouškům, kteří stále váhají, zda na Sensation vyrazit..?
Já už jsem letos na Sensation hrál, a to ve Vídni a zrovna včera jsem se na Youtube díval na záznam. Musím říct, že to je opravdu ojedinělý zážitek už díky těm úžasným vodním efektům…Když hraju, tak to moc nevnímám, ale když jsem to sledoval takhle v klidu, musím říct, že mě občas i zamrazilo…

Romane, díky moc za Tvůj čas, přeju hodně štěstí s novým singlem a následně samozřejmě i s novou deskou…
Já děkuju Tobě a doufám, že se v Praze uvidíme…

Ptal se Dj Jakko, Dodal: Martin Kučera, United Music
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

SENSATION

Sobota 6. 6. 2009
Vstup: Předprodej 1090 až 1650 Kč
Vystupují:
Housequake, Sebastian Ingrosso, Sander van Doorn, Eric Prydz, Tocadisco
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika