FESTIVALY 2024

duben
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Grove: Breakbeat to u nás nemá jednoduchý

Grove: Breakbeat to u nás nemá jednoduchý
07. 05. 2008   |   Autor: redakce   |   Komentáře (0)
(Promotion) Na každé Break4Beats hraje roli také breakbeat. Nejinak tomu bude i na speciální venkovní edici této akce, která proběhne už příští týden. Za tahouna Breakmatch stage byl zvolen velmi nadějný breakbeatový DJ a producent Grove, jenž se nám představí svým exkluzivním live actem. Tuto příležitost jsme využili a Grovea vyzpovídali.
Ahoj, Grove, jak se daří?
Ahoj, díky. Mám se většinu času přímo báječně.

Jak dlouho už děláš, to co děláš?
Už asi 12 let a začalo to očumováním aparátu před koncíkem Tribal Drift v bývalým brněnským THC klubu. Potom se mě ujali 2 pánové, kteří už 10 let přede mnou pilně sledovali technický vývoj krabiček, věciček a softwaru pro výrobu muziky.

Breakbeat u nás v ČR, to je tak trošku stojatá voda. Jeho obliba nijak výrazně neslábne ovšem ani neroste. Čím myslíš, že by to šlo změnit?
To je pravda, breakbeat to nemá u nás jednoduchý a já jsem rád , že jsem breakbeatovou komunitu poznal. Kluci co organizuji breakbeatové akce se opravdu snaží. Já osobně mám ale názor, že jsme příliš malá země, aby se takhle škatulkovalo, jak to v současnosti probíhá. Výjimkou jsou specializované akce např. Breaksome nebo Dobrejk večery. Ale myslím si, že trochu osvěty v rámci jiných festivalů a akcí by rozhodně neuškodilo.

Neměl jsi někdy nějaké zaječí úmysly? Že bys např. vyměnil breakbeat za komerčně úspěšnější r‘n’b?
No, já jsem začínal housem a Jungem, ale brzy jsem poznal, že jedině různorodý breakbeat mně sedí nejvíc. Člověk někdy změnu potřebuje a párkrát už jsem se nadchnul a mám rozděláno něco, co do breakbeatu rozhodně nejde zařadit. V poslední době se ale moje vytíženost, plnění slibů a přání týká výhradně breakbeatu.

grove

Máš za sebou nějaké spolupráce, na které vyloženě rád vzpomínáš?
Tak z těch spoluprácí, ze kterých už něco vzešlo je Philip TBC a C-Lara. Rád vzpomínám na spolupráci s Hoffym (Skyline), kde nám to ale brzy zkolabovalo časově. Je hodně vytíženej s kapelou a já jsem v tý době řešil svůj live act, ale až se s Hoffym někdy zkoncentrujeme a časově líp sejdeme, bude to určitě hodně zajímavý. Taky si vychvaluju obrovský nadšení a zapálenost Flautistara, musím si na Jendu udělat víc času.

Jakou muziku bys nám doporučil na poslech? Máš nějaké horké objevy, o které by ses s námi chtěl podělit? Kdo teďka v breakbeatu nejvíc „táhne“?
Tak to je hodně náročný, těžko se doporučuje, je to o náladě a zvuku konkrétního labelu dnes. Ani ne o jménech. Já osobně mám rád hodně Tippera a Si Begga. Neumím ani specifikovat teď nějakýho nováčka, před kterým by šli všichni na „zadek“. Největší hvězdy jsou pořád Plump DJs, Stanton Warriors, Noisia a možná ještě Krafty Kuts, pokud se nepouštějí do moc velkých elektroshitů.

Kdo se ti zamlouvá nejvíce z tuzemských (slovenských) producentů, kapel, zpěváků?
Taky se to špatně konkretizuje, hodně kluků do toho mlátí, ale největší radost mně udělal Commandeer který nám dokázal, že svoji neuvěřitelnou trpělivost umí přenést z jeho grafických kudrlinek taky do oblasti výroby muziky. Jen tak dál Maiku. :) Potom např. zbrusu nové album od The Tchendos vypadá taky dobře, jsou to fakt showmeni a hračičky.

Jaké tři filmy (knížky) by po přečtení mohly navodit podobný pocit jako tvoje hudba?
Uff, inspirace při sledování filmu určitě vzniká. Např. při brutalitě Ichi the Killer, který se jen těžko dá zkouknout celý bez zotavovacích a vzpamatovávacích přestávek, je možný slyšet opravdu zajímavý nápady. Při samotné práci na nové věci člověk ale rychle zapomene, jak se cítil při filmu. Jakýkoliv působivý film může nepřímo náladu v nové věci zapříčinit. U mě je to např. Ztraceno v překladu nebo Křídla slávy.

Na čem momentálně pracuješ?
Teď mám rozdělaných opravdu hodně věcí a dal jsem si předsevzetí, že už je na čase to všechno postupně dodělat. To je priorita číslo jedna, protože se tak výrazněji obohatí moje „live“ a možná bude nějaký release. Potom bych rád, kdyby se brzy objevila další zpívaná věc od Klárky Nemravové, takže v dohledný době se budu věnovat i tomuhle.

A výhledově do budoucna? Kde se vidíš tak za pět let?
No, pokud za 5 let nebudu mít platinovou desku, tak mně aspoň bude stačit, když budu mistrovsky zvládat hru na basskytaru a neopustí mě hudební múza nadobro. :)

www.myspace.com/grovebreaks
BREAK4BEATS OPEN AIR

BREAK4BEATS OPEN AIR

Pátek 16. 5. 2008
Předprodeji 350 Kč, na místě 430 Kč a po 23hod. 490 Kč
Vystupují:
Roni Size + MC Dynamite (UK), Sound Weapon (Fresh + MC Ivory), Mampi Swift (UK), Krust (UK), Sayko, Beast 67, Gabanna, Grove, Czech, Stanzim, Dephzac, Mystique, Marcco, Kotlyk, Yak, Parabot
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |