Michael Burian: Brno se hudebně vyrovnalo

Michael Burian: Brno se hudebně vyrovnalo

06. 04. 2009  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Michael Burian je skutečnou ikonou českého DJingu. 2 x vyhrál anketu coby nejlepší český DJ, je autorem úspěšného českého elektronického hitu. K Michaelovým mimohudebním aktivitám patří například podílení se na kampani zaměřující se proti komunismu v ČR. Čtěte rozhovor připravený ke květnové Citadele.
Ahoj Michale, začneme tradičně. Co je u tebe nového a co tě na přicházejícím jaru těší nejvíce?
Ahoj, nového je toho hodně, například můj nový release, který se jmenuje CIRCLES a vyjde v květnu na mém labelu Bohemian recordings. Jinak jsem opravdu moc rád, že jaro už je tady!

V současné době se o tobě mluví především ve spojitosti s Vltavou. Co tě vedlo ke zremixování jedné z nejslavnějších českých klasických skladeb?
Ten nápad jsem nosil v hlavě už několik let a v loňském roce došlo konečně na jeho realizaci. Popravdě jsem s tak velkým ohlasem nepočítal a tak jsem za něj o to více rád.

Čistě hypoteticky, kdyby ještě žil Bedřich Smetana, myslíš, že by sis zasloužil jeho uznání?
Velice rád bych znal jeho osobní názor na moji verzi Vltavy. Bohužel se ho ale nedozvím a tak myslím nemá cenu na toto téma spekulovat.

michael burian

Máš v plánu zremixovat něco dalšího z české klasiky?
Před nedávnem jsem při slavnostním ceremoniálu LOUSKÁČEK 2008 ve Smetanově síni představil nový projekt, ve kterém jsem s čelistou odprezentoval několik českých klasik v novém provedení. Na tomto projektu chci dále pracovat a ještě více ho rozvinout.

Jeff Mills, Paul van Dyk i další světoví DJs začínají experimentovat přímo s klasickými orchestry. Lákalo by tě něco podobného?

Jak jsem již psal, s něčím podobným jsem již začal a tak uvidíme, jak bude finální projekt vypadat.

Co Michaela Buriana, jako producenta, láká víc – tracky založené čistě na melodii, nebo se třeba v budoucnu budeme moci opět těšit na skladby ve stylu Blow Me?
Ve studiu mám momentálně rozpracováno několik skladeb a jsou to jak melodické kousky, tak i věci více progressivní.

Na rozdíl od klasických DJs nehraješ z vinylů ani z CD. Popiš nám prosím techniku, kterou používáš ke svému hraní.
Mám rád nové technologie a tak jsem pomalu z vinylů přešel nejdříve na FS a v současné době používám Ableton LIVE ve spojení s Korg Zero 8 a dalším kontrolorem pro ovládání dalších virtuálních zvukových programů.

Stejně jako tvůj otec můžeš i ty díky hudbě cestovat po celém světě. Jak vnímají rodiče tvůj současný životní i hudební styl?
Moji rodiče mi v tom, co dělám, od samého začátku hodně fandí a já jsem za to moc rád.

Cestování s tebou probírají v každém rozhovoru… zkus pro tentokrát vybrat a popsat tu nejexotičtější historku, kterou jsi v zahraničí zažil.
Při mé první návštěvě Indie jsem měl možnosti poznat nejen místní kluby, ale také například místní tržiště. Byl to opravdu velký zážitek, protože něco podobného jsem předtím nikdy neviděl. Na takovém tržišti je možné koupit asi úplně všechno, od věcí denní potřeby až po věci, které určitě nikdo nikdy nebude potřebovat. Když jsem se ale dostal do části, ve které se obchodovalo s masem, tak mi bylo jasné, že od té chvíle do konce pobytu v Indii budu vegetarián. Takový zápach a podmínky, v jakých se maso prodávalo, si nedovedete představit ani v tom nejhorším snu. V tu chvíli jsem byl rád, že mám tu možnost žít v civilizovaném světě.

Jak relaxuješ po náročném víkendu?
Bohužel mi moc času k relaxaci nezbývá, ale když už se to nedá vydržet, tak vypadnu na pád dní pryč. Mám několik míst, kde mám naprostý klid a kde se mi skvěle relaxuje. Kde ta místa jsou ale z pochopitelných důvodů neprozradím ;)

Kdo je podle tebe nejzásadnější postavou taneční hudby – Paul van Dyk, nebo Tiesto? A proč?
Určitě PvD, a to hlavně díky jeho producentskému přínosu v oblasti taneční hudby.

Vždycky se říkalo, že Brno má „tvrdší základnu“ techno fanoušků a naopak Praha je víc na melodie. Hráváš třeba v Brně tvrději? Nebo sleduješ postupný trend stírání těchto rozdílů?
V Brně hraji stejně, jako v Praze, myslím, že Brno se již hudebně hodně vyrovnalo a otevřelo většímu hudebnímu spektru.

Poslední otázka – bojíš se myší?
Ne, myší se opravdu nebojím.

Dodal: Dalin Vajčner, Apokalypsa, s.r.o.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

CITADELA

Sobota 30. 5. 2009
Vstup: Předprodej 460 Kč + poplatky, na místě 600 Kč
Vystupují:
Deadmau5, Mac & Taylor, Michael Burian, Lucca, Michal Poliak, Ladida, Orbith, Agent, Misa Salacova, Jerry, Golpe, Groove Dan, Sten & The Keeper, Michael Scuberman
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika